RECEPTY
Tipy v stravovaní
Poďme sa na to pozrieť trošku inak. Stále sme bombardovaní množstvom informácii ohľadom toho, čo je zdravé a fit, aké potraviny sú najmenej kalorické, ktoré sú najviac antioxidačné, a tak ďalej. Samozrejme každá jedna zložka a druh týchto potravín je potrebný a prospešný pre naše zdravie. Čerstvé ovocie, šípky, čučoriedky, rakytník, zelenina, cvikla, batáty, červená kapusta, huby ako reishi, čaga, cordyceps, zelené potraviny - chlorella, spirulina, mladý jačmeň, naše bylinky, púpava, žihľava, cesnak medvedí, a mnoho ďalších a ďalších potravín a prípravkov.
Ale poďme sa pozrieť, čomu by sme sa mali vyhnúť alebo obmedziť. To už nechám na každom z vás, či to obmedzíte v nejakom množstve alebo sa úplne toho vzdáte.
Čomu by sme sa mali vyhnúť, prípadne obmedziť a ich zdravá náhrada:
1. Mäso a výrobky z neho
Zdravá náhrada:
Bielkoviny rastlinného pôvodu: strukoviny (mungo fazuľa, cícer, sója, šošovica,...), klíčky (špaldové, mungo klíčky, pšeničné,...), orechy (mandle, píniové oriešky, arašidy, kešu), obilniny (quinoa, špalda, ...)
2. Mlieko a výrobky z neho
Zdravá náhrada:
Rastlinné mlieka a smotany - kokosová, mandľová, kešu, ovsená, sójová, ryžová
3. Rafinovaný biely cukor
Zdravá náhrada:
Prospešné sladenie s pšeničným sladom, medom, datlovým sirupom, javorovým, agáve, kokosový cukor, melasa, ...
4. Biela múka pšeničná
Zdravá náhrada:
Ideálne je nahradiť nešľachtenou múkou ako je napríklad špaldová, jednozrnka, dvojzrnka, kamut, ražná, ... ďalej pohánková, pšenová, hrachová, cícerová, šošovicová, amarantová, ryžová, ...
5. Droždie
Zdravá náhrada:
Možnosť používania kvásku pri pečení chleba, rôzneho pečiva, sladkého alebo slaného, buchty, knedlíky a všetky výrobky, kde by ste použili droždie.
6. Chemické stabilizátory, konzervanty, prísady, farbivá, kvasný liehový ocot, ...
Naučme sa čítať zloženia výrobkov, ktoré si kupujeme a vyhýbajme sa všetkým zložkám, ktoré sú chemického pôvodu.
Nemusíš ísť na 100%. Najdôležitejší krok je uvedomenie si, že je to ten správny krok a začať znižovať spotrebu napríklad živočíšnych produktov ako najlepšie vieš. Časom objavíš širokú škálu vegánskych a vegetariánskych jedál, alternatívy k mäsu či mlieku, pocítiš pozitívne zmeny na váhe alebo ľahkosť po jedle. Je to každého osobná voľba - TY vieš, do akej miery vieš obmedziť živočíšne produkty tak, aby to bolo dlhodobo udržateľné. Ak si občas dáš domáce vajíčko či nejakú konzervu, no na väčšinu času znížiš spotrebu mäsa či mlieka, tak už robíš veľa pre seba, zvieratá a planétu. Môžeš začať od mäsa - vegetariánstvo. Alebo si daj mäso len raz týždenne. Ak takto vydržíš celý život, bude to lepšie ako keď skúsiš so všetkým prestať naraz a časom sa vrátiš do starých chodníčkov.
Konečne! Zdravá strava bez hodín varenia cenovo dostupná pre každého.
Úlohou liečivej stravy nie je nahradiť prirodzenú stravu a preto ju klasifikujeme ako potravinový doplnok stravy. Liečivá strava vás systematicky čistí, alkalizuje, vyživuje, posilňuje a regeneruje. Spolu s čerstvým ovocím, bylinkami, zeleninou a šalátmi budú tvoriť nevyhnutný základ pre vytvorenie vašej acidobázickej rovnováhy. Ako odmena za to vám bude trvalé zdravie, štíhla postava, energia a vitalita.
