CELIAKIA A MOŽNOSTI STRAVOVANIA

31.07.2022

Celiakia je celoživotné a autoimunitné ochorenie lokalizované v enterocytoch, v bunkách tenkého čreva. Neexistujú žiadne lieky, ktoré by celiakiu vyliečili. Pre celiatikov je liečbou zdravá výživa.

V našich zemepisných šírkach dominuje hlavne jednostranný, málo pestrý jedálniček s nadmernou spotrebou pečiva, múčnych jedál, sladkostí a pitia sladkých vôd, ochudobnený o veľa živín.

Bezlepková diéta spočíva práve vo vynechaní potravín a surovín obsahujúcich lepok - pšenica, jačmeň, raž, ovos, špalda. Povolené sú prirodzené bezlepkové potraviny ako je ryža, pohánka, pšeno, kukurica, strukoviny, zemiaky, gaštany a podobne.

Dojčenie je najlepšou prevenciou proti celiakii.

Zaujímavosti o celiakii

  • Choroba postihuje hlavne obyvateľstvo bielej rasy, u černochov a aziatov sa nevyskytuje vôbec, ktorí vo výžive preferujú prirodzene bezlepkové potraviny (ryža, kukurica, proso)

  • Lepok sa nachádza skoro všade. Častokrát aj tam, kde by sme to nikdy nečakali - v poštových známkach, rúžoch, krémoch, niektorých liekoch, dokonca určité stopové množstvá môžu byť aj v niektorých zubných pastách a v potravinách ako je vegeta, sladkosti, paštéty.

Hlavné príznaky:

  • hnačka, bolesti brucha, zvýšená plynatosť čriev, pocit tlaku v bruchu
    ● chudnutie, podvýživa hlavne u detí
    ● celková slabosť
    ● zvýšené množstvo stolice, ktorá je riedka, svetlá s vysokým obsahom tukov, kyslého zápachu, pláva na vode
    ● málokrvnosť
    ● deti zaostávajú v raste a vývoji
    ● výrazný deficit vitamínov (hlavne skupiny B), železa, kyseliny listovej
    ● v dospelosti - porucha krvotvorby, krvácavé stavy, suchá koža, lámavé nechty, osteoporóza
    ● mrzutosť, plachosť, úzkosť, nepokoj

Strava pri celiakii

Strava pri celiakii nie je obmedzením, ale práve naopak. Je otvorením možností používania viacerých druhov potravín, ktoré vám boli doteraz úplne neznáme. Spoznáte široký výber potravín a nie stále len pšeničné múky, chleby, cestoviny, sladkosti.

Na raňajky je možnosť kúpiť bezlepkový chlieb alebo spraviť si rôzne kaše a vločky bez lepku. Pohánková, ryžová, kukuričná, pšenová kaša. Alebo vločky napr. pohánkové, amarantové, ryžové.

Pre celiatikov existuje široká škála rôznych druhov bezlepkových múk napr. kukuričná, pšenová, sójová, ryžová, kokosová, amarantová, pohánková, mandľová, cícerová alebo rôzne zmesi múk na pečenie chleba, na palacinky, na koláče.

Klasické pšeničné cestoviny tiež môžete zameniť za bezlepkové druhy, ktorých je na trhu veľké množstvo. Sú to cestoviny kukuričné, amarantové, pohánkové, ryžové alebo cícerové.

Soľ, koreniny a sladidlá sú prirodzene bezlepkové, ale v komerčných obchodoch sa môžu pridávať nejaké pšeničné škroby do týchto produktov. Preto je lepšie pozrieť zloženie produktu, keď zvyknete nakupovať v týchto obchodoch a chcete sa lepku radšej vyhnúť.

Z obilnín môžete používať pohánku, pšeno, rôzne druhy ryže ako basmati, červená, čierna, guľatozrnná, jasmínová, ďalej pseudoobilniny quinoa červená, biela alebo čierna a amarant.

Strukoviny sú prirodzene bezlepkové, čiže môžete využiť ich širokú paletu druhov. Šošovica červená, zelená, čierna, fazuľa adzuki, fazuľa čierna, mungo, cícer, hrach.

Tipy pre stravovanie s celiakiou

  • pri nakupovaní starostlivo čítajte zloženie výrobkov

  • pri varení preferujte pôvodné suroviny pred polotovarmi - t.j. bezlepkové obilniny, zelenina, ovocie, strukoviny

  • pozor na stravovanie mimo domu - v reštauráciách a rýchlom občerstvení voľte len také jedlá, ktoré spoľahlivo nemôžu obsahovať lepok

  • naučte sa variť s múkami z prirodzene bezlepkových obilnín - až na kysnuté cesto a zákusky sa väčšina jedál dá uvariť pomerne nenáročne aj v bezlepkovej variante s použitím pohánkovej či ryžovej múky

Jediná možná liečba celiakie je celoživotná bezlepková diéta. Keď je lepok vylúčený z potravy, poškodené črevo sa vráti do normálu. Je veľmi dôležité dodržiavať diétu aj keď sa symptómy zlepšia. Opätovné príjmanie aj malého množstva lepku zvyšuje riziko zdravotných problémov.

Mliečne výrobky pri celiakii

Po zistení diagnózy a zavedení bezlepkovej diéty sa odporúča na nejaký čas vynechať aj mliečne výrobky - poškodené črevo máva zníženú schopnosť tráviť mlieko. Po niekoľkých mesiacoch môžete začať opatrne zavádzať kyslomliečne výrobky (kefír, cmar, biely jogurt - tieto sú ľahšie stráviteľné), a ak to prebehne bez problémov, tak si môžete podľa uváženia s odstupom aspoň týždeň pridať aj ostatné mliečne výrobky (mlieko, syry).

Niektorí celiatici môžu zistiť, že im mliečne výrobky spôsobujú nadúvanie a bolesti brucha, v takom prípade je lepšie sa im vyhýbať, respektíve ich konzumovať s mierou.

Pri celiakii sú častokrát pridružené aj tieto tráviace problémy s mliekom.

Nie je potrebné sa tým znepokojovať, dospelý človek môže bez problémov fungovať bez konzumácie mliečnych výrobkov. V rozpore s niektorými teóriami nepotrebujeme mlieko na udržanie dostatočného príjmu vápnika a zabránenie osteoporóze, skôr naopak. Národy, ktoré mlieko nekonzumujú, osteoporózu prakticky nepoznajú.

Cukor a sladkosti pri celiakii

Diéta celiatika by nemala spočívať len vo vylúčení lepku zo stravy. Podľa tradičnej čínskej medicíny (TCM) celiakia súvisí s oslabením sleziny, ktorá má za úlohu spravovať metabolizmus sacharidov. Slezinu oslabuje konzumácia bieleho pečiva (či už lepkového alebo bezlepkového), cukru a sladkostí.

Slezine naopak prospieva konzumácia celozrnných obilnín a polysacharidov vo forme zeleniny a ovocia.

Celiatik, ktorý má záujem o obnovenie celkového zdravia by mal tieto okolnosti vziať do úvahy a dodržiavať primeranú životosprávu.

Obecne možno povedať, že vylúčenie lepku, bieleho pečiva, cukru a sladkostí nikomu nezaškodí, naopak prospeje k upevneniu zdravia aj tým jedincom, ktorým celiakia nebola diagnostikovaná.

© 2021 Sila zdravia, Mgr. Andrea Marcinčinová, Nižný Kručov 62, Vranov nad Topľou, 093 01
Vytvorené službou Webnode Cookies
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky