8 VÝHOD KLÍČENIA

23.12.2020

Klíčenie je proces, pri ktorom rôzne semená obilnín, orechov alebo strukovín ukončujú proces "spánku" a prechádzajú do štádia klíčenia, v ktorom sú ľahšie stráviteľné a obsahujú výnimočné spektrum živín. Podľa najnovších zistení sú naklíčené semená v porovnaní s nenaklíčenými semenami bohatšie na obsah bielkovín a esenciálnych aminokyselín.

8 výhod klíčenia


1. Zvyšuje absorpciu nutričný látok -vitamínu B12, železa, horčíka a zinku

Proces klíčenia v samotných semenách podporuje aktivitu ich vlastných hydrolytických enzýmov, zvyšuje obsah esenciálnych aminokyselín, vitamínov skupiny B a znižuje obsah škrobov a antinutrientov. Nutričné látky ako aminokyseliny (stavebné zložky bielkovín), cukry vo forme glukózy a tiež vitamíny a minerály sú v klíčkoch dostupnejšie pre organizmus a ľahšie absorbovateľné v tráviacom trakte. Napríklad obsah kyseliny listovej sa v naklíčených semenách zvyšuje 3,8-krát.

Podľa štúdií klíčenie semien po dobu jedného týždňa zvyšuje koncentráciu vitamínov C a E, betakaroténu a antioxidantov kyseliny ferulovej a vanilínovej. Pri klíčení napr. fazúľ mungo narastá obsah vitamínu C a antioxidantov flavonoidov.

Podľa ďalšej štúdie sú vitamíny C, E a betakarotény v suchých zrnách obilnín len v minimálnom množstve, ale klíčenie ich podiel zvyšuje, pričom ich koncentrácia dosahuje vrchol na 7. deň klíčenia.

2. Klíčky a jedlá z nich sú ľahko stráviteľné

Orechy, semienka, strukoviny a obilniny sú pre mnohých ľudí ťažko stráviteľné a často sú zdrojom zápalových procesov v organizme. Jedným z hlavných benefitov konzumácie klíčkov je, že "odomknú" v strave obsiahnuté prospešné enzýmy, ktoré menia stravu na ľahko stráviteľnú.

Navyše v obilninách pri procese klíčenia dochádza k štiepeniu zložitých polysacharidov a škrobov, vďaka čomu sú naklíčené obilniny ľahšie stráviteľné.

Klíčky sú vhodné aj pre pacientov liečiacich sa na cukrovku. Podľa aktuálnych štúdií klíčenie v zrnách a strukovinách mení obsah enzýmov a pomáha diabetikom regulovať aktivitu amylázy, čo je enzým potrebný na správne štiepenie glukózy. Táto problematika samozrejme bude v budúcnosti podrobená ďalšiemu výskumu, avšak je nádej, že klíčky budú ideálnym jedlom pre ľudí s inzulínovou rezistenciou, pretože pomáhajú organizmu správne štiepiť a tráviť glukózu obsiahnutú v strave (predovšetkým v potravinách s vysokým glykemickým indexom).

3. Znižuje obsahu anti-nutrientov a kyseliny fytovej

Pri procese klíčenia sa v semenách drasticky znižuje obsah karcinogénnych látok a anti-nutrientov. Karcinogény, známe pod názvom aflatoxíny, sú bežne prítomné v rastlinných potravinách ako kukurica, arašidy, mandle a aj ďalšie druhy orieškov. Aflatoxíny sa v našom tráviacom trakte správajú ako toxické látky a môžu spôsobiť široké spektrum tráviacich problémov. Veľa ľudí má práve alergie na tieto druhy. Anti-nutrienty, na čele s kyselinou fytovou, zas majú schopnosť viazať na seba minerály prítomné v potravinách a tým brániť telu, aby ich absorbovalo.

Podľa Phytic Acid Organization (Organizácia pre kyselinu fytovú) už 18 hodinové namáčanie zŕn a semien v nich môže znížiť obsah kyseliny fytovej až o 70% v závislosti od toho, o aké plody sa jedná. Podiel kyseliny fytovej sa v jednotlivých potravinách líši, avšak je jednoznačne preukázané, že všetky strukoviny, orechy, semená a obilniny majú zlepšený nutričný podiel po ich namáčaní a následnom klíčení.

Taníny sú ďalšie z anti-nutrientov, ktorých podiel sa znižuje pri klíčení a fermentovaní plodov.

Namáčanie, klíčenie a fermentovanie plodov v nich teda uvoľňuje vzácne výživné látky a zlepšuje ich vstrebávanie a využiteľnosť organizmom.

4. Zlepšuje dostupnosť bielkovín

Pri klíčení sa v orechoch, zrnách a strukovinách mení obsah bielkovín vo forme aminokyselín a zlepšuje sa ich stráviteľnosť a vstrebateľnosť v organizme. Keď semeno začína klíčiť, rozbehne sa v ňom séria chemických zmien, v ktorých sa produkujú enzýmy, ktoré tvoria pre klíček živiny potrebné pre jeho rast. Ako rast klíčku napreduje, molekulárne zložité proteíny sú štiepené na jednoduchšie a ľudskému telu dostupnejšie aminokyseliny. Podľa štúdií majú klíčky vyšší obsah aminokyseliny lyzínu a tryptofánu a naopak, znižuje sa v nich obsah lepku.

5. Zvyšuje obsah vlákniny

Podľa viacerých štúdií sa pri procese klíčenia v semienkach zvyšuje obsah hrubej vlákniny, ktorá je stavebnou látkou bunkovej steny rastlín. Takáto vláknina je po skonzumovaní v ľudskom tráviacom trakte neabsorbovateľná, a tak pomáha správnemu a pravidelnému vyprázdňovaniu a z tela odstraňuje škodlivé toxíny.

6. Štiepi lepok v zrnách obilnín a zlepšuje ich stráviteľnosť

V štúdii z roku 2007 publikovanej v Journal of Agriculture and Food Chemistry vedci klíčili pšeničné zrná počas doby jedného týždňa a počas tejto doby analyzovali koncentráciu lepku a ďalších nutričných látok v jednotlivých štádiách klíčenia zŕn. Podľa ich zistenia klíčenie významne znižuje obsah lepku v pšenici a súčasne zvyšuje podiel folátov a zdraviu prospešnej vlákniny.

7. Redukuje obsah alergénov obsiahnutých v obilninách

Okrem znižovania obsahu lepku, ako popisujeme vyššie, dochádza pri klíčení aj k znižovaniu obsahu ďalších potravinových alergénov (predovšetkým 26-kDa alergénu) prítomných vo vysokej koncentrácii napríklad v ryži. Naklíčená hnedá ryža má v porovnaní so surovou hnedou ryžou nižší obsah potravinových alergénov.

8. Zvyšuje podiel aktívnych enzýmov a antioxidantov

Podľa štúdie z roku 2013 klíčenie strukovín zvyšuje ich nutričnú hodnotu vďaka rastúcemu podielu antioxidantov flavonoidov, ktoré majú preukázateľný protirakovinový účinok.

V štúdii z roku 2007 vedci zistili, že po 48 hodinovom klíčení pohánky sa 10-krát zvyšuje koncentrácia mimoriadne prospešného antioxidantu rutínu a súčasne sa vytvára flavonoidový antioxidant quercitrín, ktorý v surovej pohánke prítomný nie je. Vedci potom týmito pohánkovými klíčkami kŕmili potkany a dospeli k záveru, že sa u nich významne redukovalo množstvo tukových zásob v pečeni, práve vďaka pozitívnemu účinku antioxidantov.

© 2021 Sila zdravia, Mgr. Andrea Marcinčinová, Nižný Kručov 62, Vranov nad Topľou, 093 01
Vytvorené službou Webnode Cookies
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky