8 VÝHOD KLÍČENIA
Klíčenie je proces, pri ktorom rôzne semená obilnín, orechov alebo strukovín ukončujú proces "spánku" a prechádzajú do štádia klíčenia, v ktorom sú ľahšie stráviteľné a obsahujú výnimočné spektrum živín. Podľa najnovších zistení sú naklíčené semená v porovnaní s nenaklíčenými semenami bohatšie na obsah bielkovín a esenciálnych aminokyselín.
8 výhod klíčenia

1. Zvyšuje absorpciu nutričný látok -vitamínu B12, železa, horčíka a zinku
Proces klíčenia v samotných semenách podporuje aktivitu ich vlastných hydrolytických enzýmov, zvyšuje obsah esenciálnych aminokyselín, vitamínov skupiny B a znižuje obsah škrobov a antinutrientov. Nutričné látky ako aminokyseliny (stavebné zložky bielkovín), cukry vo forme glukózy a tiež vitamíny a minerály sú v klíčkoch dostupnejšie pre organizmus a ľahšie absorbovateľné v tráviacom trakte. Napríklad obsah kyseliny listovej sa v naklíčených semenách zvyšuje 3,8-krát.
Podľa štúdií klíčenie semien po dobu jedného týždňa zvyšuje koncentráciu vitamínov C a E, betakaroténu a antioxidantov kyseliny ferulovej a vanilínovej. Pri klíčení napr. fazúľ mungo narastá obsah vitamínu C a antioxidantov flavonoidov.
Podľa ďalšej štúdie sú vitamíny C, E a betakarotény v suchých zrnách obilnín len v minimálnom množstve, ale klíčenie ich podiel zvyšuje, pričom ich koncentrácia dosahuje vrchol na 7. deň klíčenia.
2. Klíčky a jedlá z nich sú ľahko stráviteľné
Orechy, semienka, strukoviny a obilniny sú pre mnohých ľudí ťažko stráviteľné a často sú zdrojom zápalových procesov v organizme. Jedným z hlavných benefitov konzumácie klíčkov je, že "odomknú" v strave obsiahnuté prospešné enzýmy, ktoré menia stravu na ľahko stráviteľnú.
Navyše v obilninách pri procese klíčenia dochádza k štiepeniu zložitých polysacharidov a škrobov, vďaka čomu sú naklíčené obilniny ľahšie stráviteľné.
Klíčky sú vhodné aj pre pacientov liečiacich sa na cukrovku. Podľa aktuálnych štúdií klíčenie v zrnách a strukovinách mení obsah enzýmov a pomáha diabetikom regulovať aktivitu amylázy, čo je enzým potrebný na správne štiepenie glukózy. Táto problematika samozrejme bude v budúcnosti podrobená ďalšiemu výskumu, avšak je nádej, že klíčky budú ideálnym jedlom pre ľudí s inzulínovou rezistenciou, pretože pomáhajú organizmu správne štiepiť a tráviť glukózu obsiahnutú v strave (predovšetkým v potravinách s vysokým glykemickým indexom).
3. Znižuje obsahu anti-nutrientov a kyseliny fytovej
Pri procese klíčenia sa v semenách drasticky znižuje obsah karcinogénnych látok a anti-nutrientov. Karcinogény, známe pod názvom aflatoxíny, sú bežne prítomné v rastlinných potravinách ako kukurica, arašidy, mandle a aj ďalšie druhy orieškov. Aflatoxíny sa v našom tráviacom trakte správajú ako toxické látky a môžu spôsobiť široké spektrum tráviacich problémov. Veľa ľudí má práve alergie na tieto druhy. Anti-nutrienty, na čele s kyselinou fytovou, zas majú schopnosť viazať na seba minerály prítomné v potravinách a tým brániť telu, aby ich absorbovalo.
Podľa Phytic Acid Organization (Organizácia pre kyselinu fytovú) už 18 hodinové namáčanie zŕn a semien v nich môže znížiť obsah kyseliny fytovej až o 70% v závislosti od toho, o aké plody sa jedná. Podiel kyseliny fytovej sa v jednotlivých potravinách líši, avšak je jednoznačne preukázané, že všetky strukoviny, orechy, semená a obilniny majú zlepšený nutričný podiel po ich namáčaní a následnom klíčení.
Taníny sú ďalšie z anti-nutrientov, ktorých podiel sa znižuje pri klíčení a fermentovaní plodov.
Namáčanie, klíčenie a fermentovanie plodov v nich teda uvoľňuje vzácne výživné látky a zlepšuje ich vstrebávanie a využiteľnosť organizmom.
4. Zlepšuje dostupnosť bielkovín
Pri klíčení sa v orechoch, zrnách a strukovinách mení obsah bielkovín vo forme aminokyselín a zlepšuje sa ich stráviteľnosť a vstrebateľnosť v organizme. Keď semeno začína klíčiť, rozbehne sa v ňom séria chemických zmien, v ktorých sa produkujú enzýmy, ktoré tvoria pre klíček živiny potrebné pre jeho rast. Ako rast klíčku napreduje, molekulárne zložité proteíny sú štiepené na jednoduchšie a ľudskému telu dostupnejšie aminokyseliny. Podľa štúdií majú klíčky vyšší obsah aminokyseliny lyzínu a tryptofánu a naopak, znižuje sa v nich obsah lepku.
5. Zvyšuje obsah vlákniny
Podľa viacerých štúdií sa pri procese klíčenia v semienkach zvyšuje obsah hrubej vlákniny, ktorá je stavebnou látkou bunkovej steny rastlín. Takáto vláknina je po skonzumovaní v ľudskom tráviacom trakte neabsorbovateľná, a tak pomáha správnemu a pravidelnému vyprázdňovaniu a z tela odstraňuje škodlivé toxíny.
6. Štiepi lepok v zrnách obilnín a zlepšuje ich stráviteľnosť
V štúdii z roku 2007 publikovanej v Journal of Agriculture and Food Chemistry vedci klíčili pšeničné zrná počas doby jedného týždňa a počas tejto doby analyzovali koncentráciu lepku a ďalších nutričných látok v jednotlivých štádiách klíčenia zŕn. Podľa ich zistenia klíčenie významne znižuje obsah lepku v pšenici a súčasne zvyšuje podiel folátov a zdraviu prospešnej vlákniny.
7. Redukuje obsah alergénov obsiahnutých v obilninách
Okrem znižovania obsahu lepku, ako popisujeme vyššie, dochádza pri klíčení aj k znižovaniu obsahu ďalších potravinových alergénov (predovšetkým 26-kDa alergénu) prítomných vo vysokej koncentrácii napríklad v ryži. Naklíčená hnedá ryža má v porovnaní so surovou hnedou ryžou nižší obsah potravinových alergénov.
8. Zvyšuje podiel aktívnych enzýmov a antioxidantov
Podľa štúdie z roku 2013 klíčenie strukovín zvyšuje ich nutričnú hodnotu vďaka rastúcemu podielu antioxidantov flavonoidov, ktoré majú preukázateľný protirakovinový účinok.
V štúdii z roku 2007 vedci zistili, že po 48 hodinovom klíčení pohánky sa 10-krát zvyšuje koncentrácia mimoriadne prospešného antioxidantu rutínu a súčasne sa vytvára flavonoidový antioxidant quercitrín, ktorý v surovej pohánke prítomný nie je. Vedci potom týmito pohánkovými klíčkami kŕmili potkany a dospeli k záveru, že sa u nich významne redukovalo množstvo tukových zásob v pečeni, práve vďaka pozitívnemu účinku antioxidantov.