PREČO ZDRAVÉ A ROZUMNÉ STRAVOVANIE
Sme všežravci s výrazne pravažujúcimi znakmi bylinožravca, strávime však aj mäso, rastliny a hmyz. Strávime širokú škálu potravín. Avšak nedokážeme to preto, aby sme prežili vo všetkých prostrediach naraz (aj na severnom póle, aj v džungli), ale preto, aby sme prežili v akomkoľvek prostredí, pretože človek sa hýbal počas svojho vývoja po celej planéte. To znamená, že máme na výber a nemusíme jesť hmyz, nemusíte jesť mäso. Ak práve nie ste medzi Eskimákmi, verte, že pokojne prežijete celý život bez mäsa, čoho sú dôkazom starí vegáni, ktorí sa dožili vysokého veku, či celé kmene, veľké národy a provincie, ktoré mäso preukázateľne nekonzumujú stovky rokov. Vegáni žijú dokonca štatisticky dlhšie. Každá strava musí byť pestrá a vegánska strava poskytuje dostatok živín pre zdravé fungovanie ľudského tela počas celého života, čo dnes už dokazuje mnoho výskumov, štúdií a hlavne skúsenosti. Vegánstvo nie je výmysel dneška. Je staré ako ľudstvo samo.
Pre porovnanie:
Živočíšna strava sa najčastejšie skladá z:
- živočíšneho prvku - mäso, syr, vajce
- prílohy - trochu šalátu, ktorý je málokedy bohatý na živiny (paradajka, ľadový šalát, cibuľa)
- zemiakov, ryže, chleba alebo cestoviny
Rastlinná strava sa skladá z:
- obilnín - ryža, pohánka, pšeno, ovos, špalda, jačmeň, cestoviny, chlieb,
- strukovín - fazuľa, hrášok, sójové bôby, šošovica, mungo, cícer
- orechov a semienok
- zeleniny - s dôrazom na tie najvýživnejšie - brokolica, tekvica, kel, kapusta, špenát, paprika a veľa ďalších
- ovocia
- doplnkov a náhrad za živočíšne produkty - pre tých, ktorým chýba textúra mäsa či syra - sójové mäso, tempeh, seitan, sójové párky a šunky
- rastlinné mlieka - sójové mlieka (obohatené o vápnik a iné vitamíny - častokrát viac ako živočíšne mlieko + bez laktózy), rastlinné syry
- rôznych klíčkov
Stále zdôrazňujeme, aké dôležité je dbať na správne vyváženie týchto surovín. Aj vegán môže žiť nezdravo - jesť len náhrady mäsa s hranolkami. To nezabezpečí telu všetky vitamíny, minerály, tuky a bielkoviny, ktoré potrebuje.
Dbajte na správny a vyvážený pomer všetkých potravín a pestrý výber rôznych druhov. Zabezpečíte telu vyvážený pomer vitamínov, minerálov, enzýmov a stopových prvkov.
Pri každej zmene je lepšie prekonzultovať s nejakým odborníkom v danej oblasti a každopádne si stále sledovať svoje telo, ako na všetko reaguje. Musíte sa naučiť vnímať svoje telo, sledovať jeho prejavy a reakcie. Podľa toho si nájdete vlastnú cestu podľa odporúčaní.