OPEKANÁ RYŽA S TEMPEHOM A BROKOLICOU
Skvelý a hlavne rýchly tip na obed alebo večeru. Samozrejme vo vegánskej verzii. Na svoje si príde každý, kto má rád tempeh.
Tempeh je plnohodnotnou náhradou mäsa a neobsahuje žiadnu soľ
Tempeh pochádza z Indonézie a je to kvalitný sójový výrobok na báze plesne, ktorý môžete kúpiť čerstvý, chladený alebo mrazený. Vďaka vysokému obsahu proteínov je nadmieru vhodný aj pre športovcov.
Čo to je a ako ho zohnať?
Známy je najmä medzi vegetariánmi a vegánmi, zohnať ho môžete väčšinou v špecializovaných obchodoch so zdravou výživou.
Základom tempehu sú, podobne ako v prípade tofu, sójové boby. V tempehu sú však zastúpené v celistvom tvare. Je ľahko stráviteľný pre ľudský organizmus, pretože ušľachtilé plesne produkujú pri fermentácii enzýmy, ktoré čiastočne rozštiepia sójové bielkoviny a oleje. Vyrába sa bez použitia soli, čo ho robí potravinou vhodnou aj pri diétach.
Tempeh natural je potrebné dochutiť a tepelne upraviť (marinovať a pokrájaný na tenké plátky osmažiť). Zohnať však môžete aj smažený, marinovaný a lahôdkový tmavý údený s orieškovou chuťou, ktoré sa dajú jesť i za studena.
Prečo by ste mali konzumovať tofu?
Čo všetko obsahuje?
Čerstvý tempeh zo sóje obsahuje takmer rovnaké množstvo bielkovín ako mäso, ďalej je najbohatším rastlinným zdrojom vitamínu B12. Nachádzajú sa v ňom aj vitamíny ako B1, B2, B9, minerály ako vápnik, fosfor, horčík či železo.

RECEPT:
Na troške oleja si narýchlo opečieme rôzne druhy zeleniny. Ja som použila brokolicu, mrkvu a trocha kapusty. Pridala som soľ a koreniny podľa chuti: kurkuma, čierne korenie, rasca a sójovú omáčku. Nechala som to trošku popražiť a pridala som tempeh. Tempeh si pomrvíme a rozdrobíme na menšie guličky, ktoré pridáme k zelenine. Nakoniec som prisypala aj uvarenú jazmínovú ryžu a počkala, kým sa prepoja všetky chute.
Podľa množstva, aké ste dávali, si to môžete dochutiť a na záver pridať nejaké semienka, oriešky alebo dresing, ak máte pocit, že vám tam niečo chýba.